Friday 27 July 2012

Aku, Kau Berbeza....Aku, Kau Istimewa


LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung  dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh  bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa  anak
perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum  baligh.

BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak  lelaki kena bertanggung jawab ke atasibunya dan sekiranya dia tidak  menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang  tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya.  Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat takbaik dosanya  ditanggung oleh suaminya. BERATKAN?? Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini  wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh  membantu.Haram  bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih  lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.
Banyak lagi  lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak  dibayangkan beratnya  dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan  semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang  daripadalelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa  yangditanggung (ikut kajian laa..) Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya  yang dianugerah oleh Allah  SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak  tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA  

Auratnya lebih  susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu  keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki (seorang saksi lelaki menyamai dgn lebih seorang saksi perempuan). Menerima pusaka kurang dari lelaki.
Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan  melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada  isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang  dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada  lelaki.

Pernahkah  kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal  harganya akan dijaga  dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok  dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah  bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada  suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari  bapanya.Bukankah ibu  adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka  kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu  diserahkan kepada  suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu  menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu  bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi  setiap saat dia  didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi  ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahidkecil. Manakala dosanya  diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan  dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak  perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula,  tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya,ayahnya,  anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu  Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat  sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat  suaminya dan  menjaga kehormatannya. Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah  tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya  kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang  fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH...sayangnya  ALLAH pada wanita ....

Seorang wanita  adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi  ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka  dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin...maka dengan  keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya...supaya kelak  masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.. "Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah  kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika  kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga  dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab  nikmatNya.(Ali-Imran:103) Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan  segalayang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusiaitu,  anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun diaberperi-peri  memberikan alasan untuk membela diri "

No comments:

Post a Comment