Disebabkan aku teringin nak makan kari kambing...maka aku pun cubalah masak sendiri... masak kari kambing sempoi-sempoi saja...
Bahan-bahan: (sukatang kurang lebeh la...)
- Daging kambing 1 kg (ada tulang sikit-sikit pun ok)
- Sebungkus rempah kari kambing
- Kayu manis - sebatang
- Bunga lawang - 3
- Cengkih - 5
- Buah pelaga - 5
- Bawang merah - 5 biji - hiris
- Bawang puteh - 3 ulas - hiris
- Halia - 2 inci
- Daun kari - 1@2 tangkai
- Kentang - 1@2 biji
- Santan kelapa - sebiji@ secukup rasa anda
- Garam
- Minyak
- Air
Bahan pilihan tambahan:
- Daun limau purut - 4 helai
Cara menyediakan @ memasak:
- Basuh bersih daging kambing dan tuskan kering
- Bancuh rempah kari kambing tadi sampai pekat @ jadi pes (jangan cair pulak)
- Panaskan minyak - tumis 4 sekawan sampai naik bau. Masukkan bawang merah, bawang puteh, halia dan daun kari tumis sampai naik bau
- Masukkan rempah kari yang dibancuh tadi dan tumis dengan api yang perlahan@sederhana sampai pecah minyak - kacau selalu.
- Masukkan daging kambing tadi dan gaul rata + tumis bersama rempah tadi seketika...agak-agak dalam 3-4 minit tu baru masukkan air - Masak sampai empuk
- Kalau airnya mengering tambahkan air lagi...sampai masak la daging tu
- Dah empuk masukkan kentang..
- Kemudian masukkan santan (jaga-jaga kangan pecah santan pulak)
- Garam jangan lupa secukup rasa....
Nilah hasilnya.....hehehee
Nampak sedap, sayang saya tidak suka daging kambing.
ReplyDeleteBoleh cuba..mana tahu jatuh cinte dgn hidangan kambing
DeleteBaru je buat ni..
ReplyDeleteSyabbass
DeleteDah buat
ReplyDeleteMesti sedap tu
Delete