Monday, 11 February 2013

Limau dan kaitannya dengan Tahun Baru Cina

Pabila tiba perayaan Tahun Baru Cina, pasti kita akan melihat longgokan limau di sana sini, Ibaratnya satu buah yang menjadi kemestian dalam perayaan ini. Tapi apesal limau? Kenapa tak kelapa ke..pisang ke..epal ke..why..why??

Sebenarnya, warna oren pada limau tu menjadi lambang keharmonian dala kehidupan orang cina. Sebab tu limau dipilih sebagai buah utama dalam peprayaan ini...

Disamping itu, limau ni juga berkhasiat...apa ye?

Khasiat yang ada di dalam limau mandarin, kandungan Vitamin C yang tinggi dikatakan mampu melindungi tubuh dari serangan kanser, merangsang pengaliran darah dan mempercepatkan kesembuhan luka dalaman dan luaran. Nilai kalsium yg tinggi pula menguatkan gigi dan amat mujarab meningkatkan ketahan badan terutama tulang dari ancaman penyakit pereputan gigi dan osteoporosis.

Vitamin B pula merupakan sumber utama mencegah kecacatan bayi dalam kandungan dan melawan penyakit jantung. Serat tinggi yg larut dlm air dinamakan pektin telah dibuktikan mampu menahan rasa lapar disamping dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah maka sering menjadi pilihan bagi produk pelangsingan badan.

Antioksida dapat melindungi kulit dari bahan radikal bebas justeru melambatkan proses penuaan. Jus limau mandarin dikatakan mampu mengubat asma, tuberkulosis, demam, penyakit bronkitis dengan merangsang saline dalam paru-paru untuk melegakan dan mengeluarkan kahak berlebihan dan melindungi paru-paru dari dijangkiti virus semula. Mujarab mengatasi masalah penghadaman terutama sembelit dan kronik dispepsia.
limau mandarin menjadi simbol kekayaan bagi masyarakat Cina dimana dijadikan buah tangan ketika berziarah dalam perayaan Tahun Baru Cina. Ramuan utama dalam kosmetik dan penjagaan wajah terutama losyen jerawat.

No comments:

Post a Comment