Friday, 7 June 2013

Kejadian Kenderaan Dilarikan : Beringat Sebelum TerkenaPeringatan dari Polis Pahang : SENTIASA BERINGAT SEBELUM KENA..

Jangan sesekali meninggalkan anak-anak atau ahli keluarga di dalam kereta yang tidak berkunci dengan enjin yang hidup ketika berurusan walaupun mengambil masa yang singkat. Mungkin ramai antara kita melakukannya ketika mengeluarkan wang di ATM, mengisi petrol kenderaan, mengambil anak di pusat asuhan atau sekolah, membayar bil parkir kenderaan, singgah di kedai di tepi jalan dan lain-lain lagi.
Jangan disebabkan mahu cepat, kita kehilangan orang tersayang dan kenderaan dilarikan penjenayah. Biarlah lambat sedikit asalkan selamat. Tetapi awas, jangan pula tinggalkan anak dengan enjin kenderaan dimatikan dan semua cermin kenderaan tertutup rapat.

Sekiranya terpaksa, tinggalkan anak-anak bersama orang dewasa di dalam kenderaan yang dimatikan enjin dan cermin terbuka. Nilailah terlebih dahulu situasi, tempat dan fikir sejenak kebaikan dan keburukan tindakan yang bakal kita ambil.

Penjenayah sentiasa mengintai ruang dan peluang yang kita sendiri sediakan kepada mereka.

Sekiranya terpaksa, tinggalkan anak-anak bersama orang dewasa di dalam kenderaan yang dimatikan enjin dan cermin terbuka. Nilailah terlebih dahulu situasi, tempat dan fikir sejenak kebaikan dan keburukan tindakan yang bakal kita ambil.

Penjenayah sentiasa mengintai ruang dan peluang yang kita sendiri sediakan kepada mereka.


Pesanan ini rentetan kejadian kereta dilarikan bersama ahli keluarga yang berlaku baru-baru ini....


Petikan dari Sinar Harian : 5 Jun 2013
KUANTAN – Gara-gara cuai meninggalkan kereta dalam keadaan enjin tidak dimatikan, seorang lelaki, Abdul Rasol Mohd Tahir, 50 hampir mempertaruhkan nyawa isterinya yang lumpuh, Hamiah Abd Majid, 50-an dan seorang anaknya, Norafidah, 15 apabila kenderaan yang di parkir di hadapan sebuah pasar raya dilarikan penjenayah, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.10 petang itu, mangsa meninggalkan isteri dan anaknya di dalam kereta serta masuk ke dalam pasar raya untuk menyelesaikan satu urusan.

Bagaimanapun, kereta Honda Civic yang ditinggalkan dalam keadaan tidak berkunci dan enjin tidak dimatikan itu dilarikan oleh seorang lelaki bersama isteri serta anak yang ditinggalkan di bahagian penumpang di belakang.

Abdul Rasol berkata, sebaik sahaja keluar dari pasar raya, dia mendapati kenderaan berwarna putih miliknya sudah lesap.

“Saya cuba menghubungi telefon bimbit anak perempuan saya tetapi tidak berjawab membuatkan saya risau.

“Bimbang sesuatu tidak dingini berlaku, saya terus menghubungi pihak polis untuk mendapatkan bantuan,” katanya semasa membuat laporan polis di IPD Kuantan, di sini, semalam.

Katanya, dia bernasib baik kerana penjenayah hanya melarikan kereta dan meninggalkan isteri serta anaknya di tepi jalan di Bukit Sekilau.

“Lebih kurang jam 3.30 petang saya menerima satu panggilan daripada seorang perempuan Cina yang memaklumkan isteri dan anak saya berada di Bukit Sekilau.

“Sebelum meninggalkan isteri dan anak saya di tepi jalan, penjenayah sempat menghulurkan wang sebanyak RM 50 kepada mereka berdua untuk digunakan sebagai tambang teksi.

“Perempuan Cina itu menghantar isteri dan anak saya sebelum kami terus ke balai polis untuk membuat laporan.

“Semua barangan di dalam kereta termasuk kunci rumah dan telefon milik anak turut dilarikan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan ketua Polis Daerah Kuantan, Superintendan Abdul Aziz Ahmad ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kes terbabit.

Menurutnya, pihak polis masih menjalankan siasatan berhubung kes tersebut dan mengesan suspek serta kereta terbabit.No comments:

Post a Comment