Tuesday 18 November 2014

Resepi Sos/Paste Char Kwey Teow (Char kue tiau)

Resepi Sos/Paste Char Kwey Teow (Char kue tiau)

Udang saiz sedang-sedang (15 ekor @ 250gram)
Bawang putih : 4-6 ulas (ditumbuk/dikisar)
Kicap pekat : 3 sudu
Kicap manis : 3 sudu
Sos Tiram : 3 sudu
Air 300ml (asalkan boleh rebus udang)
Garam : secukup rasa
Gula : Secukup rasa
Perisa tambahan : Kuib ikan bilis (0.25 - 1 kiub...ikut citarasa)


Cara Masak Sos/Paste Char Kwey Teow (Char kue tiau)

Bersihkan udang...panaskan air dalam periuk..dah menggelegak masukkan udang..rebus sekejap kira-kira separuh masak..angkat dan sejukkan dulu udang tu.

Kopek kulit udang dan kepala udang..isinya simpan untuk masak char kwey teow.

Kulit dan kepala udang tadi kisar bersama air rebusan udang tadi... lepas tu tapis ambil airnya sahaja... hampasnya sila buang ke tong sampah

Masukkan air tadi ke dalam periuk semula dan panaskan. Campurkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, gula, garam dan kiub ikan bilis tu. Sukatan ikut sukalah.

Tunggu sehingga menggelegak.

Kalau rajin tunggu la sampai pekat (barulah namanya paste). Aku kurang rajin maka cair je...sebab tu ku panggil sos je..hehee

Dah siap sejukkan... boleh simpan dalam peti ais untuk digunakan dikemudian hari...

Sos yang koi buat...

No comments:

Post a Comment