Tuesday, 18 November 2014

Char Kwey Teow (Char kue tiau)

Hasil Char Kwey Teow (Char kue tiau) home-made


Char Kwey Teow (Char kue tiau)... sejenis masakan yang popular dan selalu dikaitkan dengan Pulau Pinang. Memandangkan harganya yang sekarang melambung-lambung ke siling akibat kenaikan harga barang (terutamanya udang dari RM20 kepada RM30+)... maka timbul inisiatif aku nak mencuba masak sendiri selain oder kat kedai je selama ini...

Resepi Char Kwey Teow (Char kue tiau)

Sebungkus kwey teou (boleh makan 3 orang)
Minyak masak
Bawang merah (tumbuk/kisar)
Bawang putih (TTumbuk/kisar)
Cili kering di kisar
Udang & Kerang (rebus separa masak dulu)
Kucai (dipotong-potong)
Taugeh
Telur ayam (portion 1 orang 1 biji)
Sos / paste Char Kwey Teow (Char kue tiau)
*(aku guna 'sos' sebab yang aku buat tu cair je...hehehe)

Cara memasak Char Kwey Teow (Char kue tiau)

1. Panaskan kuali..letak minyak, agak dah panas masukkan bawang merah, bawang putih dan cili kisar. Tumis sampai masak (nanti sakit perut pulok cili tak masak). Kalau suka pedas letak la banyak cili tu...

2. Letakkan satu senduk sos char kwey teow (senduk saiz sedang-sedang sudah laaa...). Terjunkan udang dan kerang..Tunggu mendidih kejap

3. Masukkan kwey teow (1/3 dari isi plastik tadi @ agak-agak 1 orang makan), kucai dan taugeh...gaul-gaul kejap

4. Masukkan sebiji telur ayam..kacau-kacau bagi sebati kejap. Tambahkan sedikit (1 senduk) sos char kwey teow lagi bagi menambahkan lagi kebasahannya.

5. Dah siap..enak dimakan ketika masih panas dari kuali!!

Nota kaki!!

Kena masak satu pinggan.. satu pinggan.. satu pinggan. Kalau masak sekali 3 orang makan pasti tak sedap...kikiii...tak menjadi..

Sukatan resepi boleh ikut suka hati anda....hehee...lebih banyak udang..lebih sedap dan lebih banyak kena bayar beli kat pasar...hehee

Resepi sos Char Kwey Teow (Char kue tiau) klik sini

1 comment: