Tuesday, 8 July 2014

Resepi Pajeri Terung

Bahan-bahan masak pajeri terung


  • 4 biji terung panjang 
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 sudu besar udang kering
  • 4 sudu besar minyak untuk menumis
  • gula melaka secukup rasa
  • garam secukup rasa


Cara-cara memasak pajeri terung:


  • Kisarkan bawang putih, bawang merah, udang kering.
  • Ambil terung, belah 4 (tapi jangan sampai putus pada bahagian atas)
  • Tumis bahan yang dikisar tadi bersama rempah rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
  • Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
  • Kemudian masukkan terung, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.


Sekian... selamat memasak!

No comments:

Post a Comment