- 4 biji terung panjang
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 cawan santan pekat
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 2 sudu besar udang kering
- 4 sudu besar minyak untuk menumis
- gula melaka secukup rasa
- garam secukup rasa
Cara-cara memasak pajeri terung:
- Kisarkan bawang putih, bawang merah, udang kering.
- Ambil terung, belah 4 (tapi jangan sampai putus pada bahagian atas)
- Tumis bahan yang dikisar tadi bersama rempah rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
- Kemudian masukkan terung, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
Sekian... selamat memasak!
No comments:
Post a Comment