Wednesday, 8 January 2014

Dapur dK : Sotong Sumbat a.k.a Ketupat Sotong

Nak masak ape? Moh kita cuba buat sotong sumbat pulak...ape nak disumbat dalam tu?

Bahan-Bahan Sotong Sumbat:
Sotong (1kg)..saiz sedang-sedang besar..jangan kecik sangat
Beras pulut - 1 cawan
Gula Melaka / Gula kabung - 1 biji @ secukup rasa
Santan pekat - 1 biji kelapa
Gula pasir - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Daun pandan
Lidi kelapa

Cara Memproses & Memasak:
1. Rendam beras pulut dalam santan pekat...sekitar 30 minit - 1 jam
2. Basuh bersih sotong, keluarkan isi perut dan kepalanya (jangan buang kepala tu)
3. Masukkan beras pulut tadi ke dalam badan sotong (kira-kira 1/3 badan)
4. Tutup bahagian atas dengan lidi kelapa. (Kalau nak letak kepala sotong tadi pastu kelim dengan lidi kelapa pun boleh)
5. Panaskan periuk..masukkan santan dan tambah garam, gula pasir dan gula Melaka / gula kabung.
6. Agak dah panas masukkan sotong tadi dalam periuk.
7. Terjunkan daun pandan bagi menambah aroma
8. Masak sampai pekat santan tadi...

Sekian...selamat mencoba...

No comments:

Post a Comment