Resepi seterusnya untuk dicuba untuk juadah berbuka...Gulai udang dengan nenas...pastinya bukan aku yang punya...Chef Wan yang punya...
BAHAN-BAHAN
Minyak
sayur
|
80 ml
|
Santan
pekat
|
800 ml
|
Gula
melaka
|
4 sudu
besar
|
Nanas
|
½ biji,
didadu
|
Udang
air tawar/udang biasa
|
500 g,
dibersihkan
|
Daun
selasih
|
40
helai
|
Limau
nipis
|
1 biji,
ambil jusnya
|
Garam
|
Secukup
rasa
|
Gula
halus
|
4 sudu
teh
|
Dikisar halus
Cili
merah
|
8
tangkai, dibuang biji
|
Kunyit
hidup
|
1 cm,
dikupas
|
Buah
keras
|
4 biji
|
Bawang
putih
|
2 ulas,
dikupas
|
Bawang
merah
|
8 ulas,
dikupas
|
Daun
ketumbar
|
4
helai, diambil akarnya sahaja
|
Belacan
|
1 sudu
teh
|
Serbuk
ketumbar
|
2 sudu
teh
|
Lengkuas
|
2 cm,
dikupas
|
Serai
|
3
batang
|
CARA
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan rempah yang telah dikisar perlahan-lahan sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan, gula melaka dan didihkan selama 5 minit bersama nanas.
- Masukkan udang, daun selasih, jus limau, garam dan gula halus secukup rasa dan masak lagi selama 5 minit.
wah mantaaap..
ReplyDeleteenak
ReplyDelete