Yeahhh....dah petang...moh kita masak pulak...moh cuba resepi Chef Wan ni...
BAHAN-BAHAN
Minyaksapi
|
6sudu
besar
|
Kulit kayumanis
|
1cm
|
Bungacengkih
|
4
kuntum
|
Buah
pelaga
|
4biji
|
Air
|
125ml
|
Ayam
|
1kg,
dibelah 12 dan digaul dengan kunyit dan garam lalu digoreng sampai masak dan diasingkan
|
Kismis
hitam
|
125g,
dicincang halus
|
Sos tomato
|
250ml
|
Madu
|
3sudu
besar
|
Serai
|
1batang,
dititik
|
Lengkuas
|
1cm,
dititik
|
Garam
|
Secukup rasa
|
Bijan
|
2sudu
kecil, digoreng tanpa minyak sehingga wangi
|
Daun pudina
|
1tangkai
|
Dikisarhalus
Bawangmerah
|
10ulas,
dikupas
|
Bawangputih
|
2ulas,
dikupas
|
Halia
|
2cm,
dikupas
|
Serai
|
1batang
|
Cili kering
|
15
tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan
|
CARA
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga serta rempah yang telah dikisar.
- Setelah wangi, masukkan sedikit air, ayam yang telah digoreng, kismis hitam, sos tomato serta madu. Kemudian, masukkan serai, lengkuas dan garam. Masak sehingga ayamnya empuk.
- Sebelum diangkat, taburkan bijan di atasnya bersama dengan daun pudina.
Selamat Mencuba...dan Selamat Menjamu Selera !!!
please la masak utk kami....
ReplyDeletekikiiii...
ReplyDelete