Monday, 15 August 2016

Touch n Go Reload !


Sesudah subuh....golekan tayar memulakan perjalanan ke kampung halaman...

Semak baki kad Touch n Go...hmmm....kurang nih..nak kena topup ni...





Melintasi stesen minyak Petronas batu 12, tempat biasa untuk aku mengisi kad Touch n Go ni...tapi kali ini memutuskan untuk mengisi di plaza tol.

Sampai plaza tol Gambang...

"Kak nak topup!"

"Tak buka lagi encik...jam 10 pagi baru boleh topup"

Erkkk....pulakkkkk....ada waktu pulak ye??? Hadoiiiii....Jadi untuk alternativenya ambil la tiket tol

Singgah di Shell sebelah RnR Temerloh...

"Nak topup Touch n Go..."

"Maaf Encik, sistem offline lagi" jawab Bangla yang bertugas

Erkkkk....sekali lagi....memang kecewa sangat-sangat...

Meneruskan perjalanan....nak berhenti di hentian Lanchang.....sekali tengah renovation pulak...hadoiii....maka teruskan perjalanan...bayar tunai di tol Karak... exit ke Karak mencari gerai untuk sarapan...hehee...lupa sekejap kekecewaan Touch n Go.

Baki dalam kad tu sebenarnya cukup untuk tol Bentong dan Gombak..cuma kalau nak tambah dengan LPT punya tak cukup la...so aku teruskan perjalanan....sebab baki tadi cukup maka aku tidak mencuba nasib di lorong reload di tol Bentong...

Ada urusan "qada' hajat"di hentian Gombak...berhenti sekejap...sekali ada pulak mesin reload Touch n Go yang macam mesin ATM tu... aku kalau nak reload pakai mesin ni agak was-was sikit...sebab kalau mesin tu telah duit dan tak memberikan hasil yang diharapkan bukan ke haru....aku pernah tengok satu brother tu nak topup kredit henpon pakai mesin macam tu dulu...duit telan...topup tak dapat...puiii

Aku cuba la juga sebab dah 2 kali kecewa...So aku cuba mesin itu dengan menyemak baki dahulu sebagai langkah berjaga-jaga adakah mesin itu ok atau tidak. Ok...mesin memberikan jumlah yang betul.. Ok maka bermulalah 20 saat yang begitu pantas untuk aku topup kad tu...

Dan akhirnya....BERJAYA !!! Yahoooooooo.... cuma aku tak melompat-lompat je kat situ... Hahahaaa

Mesin itu sangat membantu...cuma pengguna perlu bersedia dengan kad dan duit sebab dia ada sediakan timer, kena ikut timer tu....sebelum guna ada pesanan-pesanan dari mesin tu seperti kalau duit kena telan tapi topup tak dapat dan lain-lain...

So....kekecewaan aku dah terubat....

Home sweet home...........


Tuesday, 12 July 2016

Catatan Raya 2016

Cuti Hari Raya Aidlfitri tahun 2016 agak panjang bagi kebanyakan orang...9 hari tu... bermula dari 2 Julai sehingga 10 Julai 2016...

Aku memulakan golekan tayar untuk pulang ke kampung halaman di Sungai Besar sesudah Subuh 27 Ramadhan 1437. Menelusuri Jalan Gamabang - LPT1 - Karak - Gombak - MRR2 - Selayang - Rawang - LATAR - Exit Puncak Alam ikut jalan lama - Ijok - UNISEL/Tiram Jaya - Potong Kebun Sawit - Jalan Tepi Terusan a.k.a Jalan Khir Toyo - Sampai kampung halaman...

Nampak macam complicated kan laluan aku? Tak apalah jauh.. Itulah demi kelancaran perjalanan dari tersengguk dan maki-maki dalam kesesakan... Selagi ada alternative...kita gunakan...

2 hari bertapa kat Sungai Besar, sempat jugak la mengasah skill mengopek kelapa yang dah berkarat ..kahkahkah. Kunjungan ke Pasar Basah @ Market Sungai Besar juga menampakkan ada peningkatan harga bahan mentah... Kerang? Kerang biji RM7/kilo. Kerang plastik / dah siap kopek RM14/kilo.

Isnin aku menggolekkan tayar ke destinasi seterusnya...Kajang. Jalan Sabak Bernam - Kuala Selangor - Meru - Setia Alam - SKVE - Kajang semuanya lancar. Tiada kesesakan!!

Selasa.. berkunjung ke Pasar Basah nak beli bahan untuk buat Lodeh... Gerai yang paling top, hangta, laris, berbaris adalah gerai yang menjual santan... mujur aku dah bawak kelapa dari kampung maka tak payah la aku nak turut masuk barisan...parut sendiri je la...gerai yang jual ayam agak suam-suam je pelanggan...siap panggil-panggil pelanggan lagi..

Waktu yang sama..cerita sebaliknya berlaku di Market Sungai Besar. Ramai yang mengeluh kerana tak dapat beli kerang mahupun ayam. Kehabisan stok!!! Sampai Kuala Selangor kehabisan stok katanya... Pehhh...

Kerang biji pun berubah harga dari RM7 kepada RM10/kilo. Kerang siap kopek pun naik jadi RM16/kilo..

Raya pertama...raya kat umah mertua..Solat Sunat Aidilfitri di Surau Al-Ehsan... Pastu gi raye kat umah sedara..

Khamis... return back to Sungai Besar..ikut jalan biasa sahaja... Alhamdulillah hanya ada sedikit kesesakan biasa di Pekan Tanjung Karang..boleh bertahan..Maka berayalah di rumah saudara mara dekat kampung hari itu...

Jumaat... jauh sikit... Kampung Tebuk Mufrad aje... Terjumpa pulak Fathudin dengan Wak Toha (ex-Telekom Sabak). Singgah Solat Jumaat dia Masjid Badli Shah Parit 6. Memang pack giler sebab ramai orang balik kampung.. Ada juga yang balik sebab tak dapat tempat nak solat

Sabtu... Kenduri perjumpaan waris-waris Mat Saman... kali ini tak ramai yang dapat hadir atas urusan masing-masing... Kari kambeng tu power la Pak Din dan Pak Su

Sabtu petang... Back to Kajang... ingat nak ikut jalan biasa...sekali sampai simpang Sungai Sireh dah jemm.... maka mengambillah alternativ jalan Khir Toyo...hehee... masuk Ijok - Jalan lama - Guthrie - SKVE - Kajang

Sempat lagi ziarah rumah Abang Long malam tu...

Ahad... lebih kurang jam 10 pagi memulakan perjalanan ke Kuantan... MRR2 ok! Sampai susur keluar MRR2 ke tol Gombak tiba-tiba jemm... Apadahal? Rupenye ada En Baju Putih tahan kenderaan... ok..done

Tol Gombak nampak agak lengang dari kedua-dua arah... rasa macam tak percaya kerana biasanya yang dari pantai timur tu sesakkkk

Gombak to Kuantan jalan clear...arah sebaliknya (pantai timur to KL) bermula dengan ceria di tol Gombak...tapi kisah ngeri terpampang bermula di Bukit Tinggi... sedikit demi sedikit..panjang nye jemmmm...kasian orang yang nak balik ke KL...setakat tengahari Ahad tu, jemm bermula dari hentian Lanchang sehingga Bukit Tinggi... korang boleh bayangkan berapa KM tu? Berapa lama nak sampai? Jemm dari tol Karak tu bersambung dengan tol Bentong...aduhai..


Tol Karak menuju Bentong

Sebelum memasuki tol Karak

Susur keluar ke tol Gambang dari arah Kuanran, Kemaman

Sampai exit Gambang ada kesesakan bagi mereka yang dari arah Kemaman/Kuantan yang nak masuk ke Gambang... Malam tu katanya lebih teruk... Sampaikan jalan Gambang Kuantan tu jemm kat hot area iaitu lampu isyarat simpang 3 Jalan Pancing/Jaya Gading...panjang jugak..ada yg tersekat 30 minit...jam 10 malam pun tak reda lagi...

Penat...tido je la...

Senin kije....bye

Thursday, 23 June 2016

Sambal Kerang Oh Kerang

Sambal kerang? Meleleh air liur bagi kipas susah mati sambal kerang ni...hahaha

Soalan ku.... berapa harga kerang ditempat kalian?

Hujung minggu memang rutin ku untuk mengunjungi pasar pagi Jaya Gading Kuantan... itu sahaja pasar paling besar dan dekat dengan istana hinggap ku... Naik CT100 boleh selit-selit parking depan gerai... Kalau naik kereta panjang nak pikir...

Oklah...back to the story... Rasa teringin nak makan pulut... Aku suka makan pulut menurut hierarki dangan:

1. Ikan wadik
2. Sambal kerang
3. Sambal bilis
4. Kari
5. Rendang

Hahaaa....orang kate....pelik benor selera ko....hahaha

Oklah...aku nak cari kerang... Jumpa satu gerai yang jual kerang, tu pun tak banyak nampak stoknye. Saja tanya berapa harganya.... Ce teka ce teka berapa agak-agaknya ye?

Satu kilo RM10.00 sahaja bang....

Erkkk....sudah RM10 sekarang??? "Takpeah bang...saya jalan dulu"... Jumpa pulak gerai yang jual kerang segera yakni kerang dah kopek la... RM20 bang satu kilo...

Sebab teringin sangat maka aku beli la yang instant tu sikit...dalam 200g la kot...

Tapi aku nak citer la kan... kerang berkulit tu dengan kerang instant memang jauh rasanya... Kerang instant ni ianya agak liat sedikit dan rasa manis kerang tu memang dah macam tak ada dah... Maksudnya kerang segar berkulit tu jugak yang nombor 1 wehhhh...


Berapa harga kerang ditempat kalian???

Mungkin harganya akan mencanak lagi pada 30 Ramadhan ini???



Thursday, 19 May 2016

Tanam Halia... Tuai Halia

Tanam halia.... Alhamdulillah yang dituai pun namanya halia....

Syukur kepada Mu ya Allah kerana mengurniakan tanaman yang baik ini...

Halia muda bagus untuk dibuat minuman







Berbudi pada tanah....walau se-pasu...InsyaAllah ada pulangan yang baik

Tuesday, 15 March 2016

Sani Roti Canai Pasar Bandar Baru Bangi

Dulu-dulu... bila nak makan roti canai di Bandar Baru Bangi apelah susah bebenor nak cari kedai roti canai yang sedap pada tekak ni.. Pusing-pusing kedai mamak jugak..

Rupa-rupanya...di Pasar Bandar Baru Bangi, tempat aku selalu shooping ikan ayam sayur tu ada kedai roti canai... Namanya Sani Caterer atau lebih dikenali dengan nama Sani Roti Canai.

Kedainya berada dipenjuru..."L Conner".. Tengah-tengah oder tu sembang-sembang sesambil dia menebar roti rupenye "Kulaan" En Sani ni....hahaha....han napatiak... haloi hajak banua nih...jom kulaan baratan kakadai angah Sani nih..

Bkan roti canai sahaja yang ada... lempeng kelapa.. kuih mueh... aneka nasi pun ada... pendek kata menu sarapan pagi lah yang dijual disini...

Roti canai frozen pun ada... aku selalu gak beli yang frozen ni buat stok kt rumah...


Senarai Harga Roti Canai dan Lempeng


Kulaan nireng...napa takuriheng...singgah-singgah




Apamacam? Dah rasa meh la kongsi cerita...kat mana? Pasar Basah Bandar Baru Bangi lah... Kalau pergi Masjid Al-Umm atau Darussyifa' tu dah memang dekat sangat...

*Semua gambar diambil ketika kedai ni tutup hari cuti.. jgn marah ye angah sani..hehee


Thursday, 10 March 2016

Restoren Kari Kambing 40 Hari - Memang Ummphh

Restoren Kari Kambing 40 Hari - Memang Ummphh.... Apa nak cakap ye.... tak mampu nak cakap apa-apa... Pendek cite.... Sedap wehhhh

Lokasi? Restoran Kari Kambing 40 Hari, 215, Kampung Haji Ghaffar, Bt 5 1/2, Jalan Yong Peng, Johor Darul Ta'zim. 


@ Jalan Lama Yong Peng - Air Hitam... Dari tepi lebuhraya utara selatan tu memang nampak restoren ni.


Menu? Menu utama nasi arab... nasi arab ayam.. nasi arab kambing.. dan ada set-set yang tersendiri


Harga? RM12.00 untuk sepinggan nasi arab ayam atau nasi arab kambing.. Harga untuk satu dulang ialah RM45.00


Waktu operasi? Setiap hari 7.30 pagi - 3.00 petang sahaja...



Berapa bintang? Kalau ada 10 bintang... tekak aku kata 10 /10 bintang... Siap tapau satu lagi bawak balik Kuantan bohh..





Inilah Papan Tanda Restoren Kari Kambing 40 Hari


(Atas) Nasi arab ayam dan nasi arab kambing.. lauk@kuah minta asing sebab anak-anak nak makan juga...kot pedas kuahnya kang..(Bawah) Lauk kari kambing nya




Kaunter pesanan nasi...kena beratur bohh... kalau timing tak kena silap-silap beratur sampai ke jalan utama bohh...macam masa awal Febuari 2016 aritu....



3 gambar seterusnya menceritakan siapakah orang-orang yang dapat menandakan dimanakah adanya kedai makan yang sedap wehhh..... itulah 'Bikers'.... Memang jadi antara port pilihan para bikers untuk menjamu selera... Jangankan abang bikers, awek bikers pun ada....






Amacam? Jika bertandang ke Batu Pahat / Air Hitam / Yong Peng .... Singgah-singgah la pekena nasi arab nih.... Pahtu bagitau macamana rasanya....

Wednesday, 10 February 2016

Gadgets World 666 Bangi

Jalan-jalan pergi cari casing untuk Tab Lenovo A5500... Dah dekat Bangi maka pwrgi la cari kat Gadgets World 666 di Section 15 delat dengan Stesen Minyak Petronas. Dari tepi jalan utama nampak dah kedai ni..sebelah dengan hotel.

RM25 untuk casing tab ni. Pada aku ok dah harga tu... Sebab kat Kuantan harga sekitar RM60

Tuesday, 26 January 2016

Pelancaran Kolej Yayasan Pahang

Baru-baru ini.. nampak banting "Kolej Baharu @ Kuantan"...


Rupa-rupanya Kolej Yayasan Pahang wehhhh !!!

Hari ini 26 Januari 2016 telah berlangsung Majlis Pelancaran Kolej Yayasan Pahang di Dewan Utama Kompleks Yayasan Pahang Tanjung Lumpur Kuantan Pahang.

Majlis ini telah disempurnakan oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Pahang Dato' Sri Diraja Haji Adnan bin Haji Yaakob


Gimik (gimmick) pelancaran disempunakan dengan YAB Menteri Besar menarik "canvas" yang melindungi logo Kolej Yayasan Pahang (KYP). Gimik dimeriahkan dengan kegelapan dewan, kepulan asap dan pergerakan lampu ala-ala angkasa disamping lagu tema Star Wars



YAB Menteri Besar Pahang mengaut lauk untuk para pelajar sebagai simbolik pelancaran 
program My MUM - Makan Untuk Mahasiswa

Friday, 1 January 2016

Bunga Pokok Kunyit

Sekembali dari percutian di kampung halaman..terlihat sesuatu yang agak luar biasa..rare..berlaku pada pokok kunyit yang ditanam dilaman rumah..

Pokok kunyit ku berbunga rupanya. Pertama kali dalam hidup pernah jumpa bunga pokok kunyit
Setelah di tanya di alam maya..ada yang mengatakan boleh dibuat ulam..kerabu bunga kunyit dan ada juga yang mengaitkan dengan 'tuah'

Hari ini...bunga kunyit tu dah bertukar jadi benda lain..

Yaaa...ianya telah ditukarkan menjadi ulam ala-ala kerabu...Alhamdulillah..cukup la untuk kami berdua makan..

Bunga kunyit + pegaga + bawang + kelapa disangai + stevia + garam = dalam perut sudah...

Friday, 25 December 2015

Kebun Mini... Tanaman Pegaga

Edisi Kebun Mini kali ini menunjukkan hasil tanaman pegaga...jalukap ja turang

Menarikkan jikalau keluar rumah boleh petik sahaja bila memerlukan ulam...