Friday, 25 November 2016

Mangkuk Dumex

Satu ketika dahulu....sekitar tahun 1970-an...Dumex mengeluarkan 'edisi khas' set kaca untuk dikumpul oleh orang ramai. Set itu terdiri dari pelbagai item seperti jug, pinggan, mangkuk, cawan dan macam-macam lagi lah.

Dulu-dulu...dengan setiap pembelian susu Dumex, pembeli akan mendapat kupon. Kupon itu akan dikumpul dan boleh ditukarkan (ditebus) dengan barangan yang dikehendaki mengikut jumlah mata...

Di rumah Ayah aku...aku cuma pernah nampak yang jenis mangkuk sahaja....hehee... Di bawah ini adalah salah satu mangkuk yang ada di rumah aku pulak...ini pun ayah aku yang beri... "collectible rare item" dah ni...



Apabila aku melontarkan soalan berapakah usia mangkuk ini di dalam facebook...yang seangkatan dengan aku dapat menjawab dengan baik..dan mereka juga ada yang masih mempunyai nya dan ada yang mengumpul...

Tapi yang lebih muda remaja terutamanya para pelajar aku...masing-masing seperti tidak percaya ianya berusia lebih dari 40 tahun...lebih tuo dari aku...hahaaa...

Monday, 14 November 2016

Setting Nombor Telefon Waris pada Lock Screen Telefon


*Panduan Untuk Simpan Nombor Telefon WARIS Bila Berlaku Kemalangan*

Selalunya bila berlakunya kemalangan, sukar bagi orang yang ingin membantu untuk menghubungi waris terdekat kerana phone LOCK (yg ada password). Yalah, macam mana mereka nak buka dan lihat senarai nombor telefon jika telefon tak boleh UNLOCK..?

Di bawah ini dikongsikan cara untuk meletakkan nombor telefon waris di screen bila phone anda LOCK.

Anda boleh buat berdasarkan jenis telefon sebagaimana di bawah:

*LENOVO*
1. Setting
2. Security
3. Owner info.. Masukkan no telefon emergency

*SAMSUNG*
1. Setting
2. Device
3. Lock screen
4.Owner infomation… Masukkan no telefon emergency

*ASUS*
1. Setting
2. Lock Scren
3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency

*XIOMI*
1. Setting
2. Lock Screen
3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency
Once the screen lock.. No phone emergency tu will appear there.

*IPHONE (APPLE)*
To set, launch “Health” app & create Medical ID.
To access the info once Medical ID created:
1. Slide
2. Emegency
3. Medical id… Your emergency contact details will appear.

Contoh maklumat / nombor yang hendak dipaparkan

Contoh paparan sebenar

Anda boleh cuba buat langkah-langkah di atas. InsyaAllah ada kebaikannya.

*SHARE jika info ini bermanfaat*

JJCM: Cendol Durian Borhan

Alkisah....toyyiibbbbb....

Edisi Jalan-jalan cari makan kali ini adalah Cendol Durian Borhan Kuala Selangor. Alkisahnya lama dah cerita Cendol Durian Borhan ni menular. Sampaikan cawangannya pun dah cukup banyak serata tempat di Selangor dan Kuala Lumpur (over tak aku?...Hahaa).


Kedai ni memang laluan aku kalau balik ke kampung di Sungai Besar. Lama dah aku nak singgah pekena cendol durian nya yang dijual di kedai utamanya di Kuala Selangor. Tapi setiap kali aku lalu memang kedainya "full house". Sebelum ni pernah dah rasa cendolnya yang dijual di Sungai Besar.... tapi tu la, nak yang HQ pulak...Hahaaa

Alkisahnya apabila Pahang cuti umum pada hari Isnin, akupun telah berada di kampung halaman pada waktu itu. Jadi dalam perjalanan pulang itu akupun singgah la ke Cendol Durian Borhan. Memang tak berapa nak ada orang waktu tu sebab orang Selangor kerja wehhh...Aku tapau je sebab mengejar masa nak balik ke Kuantan.



Beli se-plastik besar Cendol Durian pada harga RM5.50 pada aku agak murah. Boleh minum 3-4orang tu....Dalam perjalanan tu aku belasah dengan isteri dan anak-anak aku. Tapi aku la yang paling banyak bedal....Hahahaaaa...

Sorry gambar cendol tak amek...sebab syok sangat minum lupe nak snap...Hahaaa

Friday, 11 November 2016

Pahang Bike Week 2016

Pahang Bike Week on 4 to 6 November 2016 at Taman Gelora Kuantan Pahang. In front of Kolej Yayasan Pahang.

Let the picture tell the story....Enjoy it


 The making of.......

 Completed gateway

Can-Am Spyder


 Exhaust sound test

 BMW Motorrad

 Biker helmets

CMC Italjet 125

Indiana...Victory


 Mr Rabbit

 Special guest - Tengku Amir


 Merc 6.3 ?










Done!


Coming soon...... 
Terengganu International Bike Meet 2016 
@ Kuala Terengganu, Terengganu 25 - 27 November 2016
Open to all bike type and cc

Wednesday, 2 November 2016

How to Change Fahrenheit to Degree Celsius on Air-Conditioning Remote

Do you have a problem with your air conditioning remote control display? Is it show a Fahrenheit? You know how to change it back to Degree Celsius? No?

Let me help you how to change Fahrenheit to Degree Celsius (and vice versa) on your air conditionong remote control display

YORK: Press the (+) and (-) button simultaneously



PANASONIC: On TIMER area, press the (Ñ) button and hold for 10 seconds


Masalah Remote Air-Cond: Tukarkan Darjah Celsius kepada Fahrenheit

Rata-rata penduduk di negara Malaysia menggunakan Darjah Celsius dalam kehidupan seharian. Fahrenheit kebiasaannya digunakan di dalam makmal sekolah, hospital dan tempat-tempat tertentu sahaja. Pastinya tidak di rumah masing-masing

English version : Click Here


Anda ada masalah alat kawalan penghawa dingin (air-conditioner remote control) yang mana paparannya menunjukkan suhu "Fahrenheit"? Anda mula tergaru-garu berapakan suhu sebenarnya dalam "Darjah Celsius"? 

Dan anda tak tahu bagaimana nak tukar Fahrenheit kepada Darjah Celsius pada remote tu? Ini caranya....... Senang je tu...

Contoh di sini adalah alat kawalan penghawa dingin jenis YORK. Tekan punat (+) dan (-) secara serentak. Paparan anda akan bertukar dari Fahrenheit kepada Darjah Celsius, dan juga boleh dari Darjah Celsius kepada Fahreheit. (*Mungkin berbeza untuk jenama/model yang lain)



Untuk model PANASONIC, pada ruangan TIMER, tekan punat (Ñ) selama 10 saat - paparan akan bertukar. (Yang ini manual Panasonic yang ajar)

Mudah kan? Kan? Kan?

video


Amacam?

Wednesday, 19 October 2016

Membaiki mesin basuh rosak

Cerita lama...just baru kongsi di sini....

Dalam era moden ini, antara perkara yang membawa masalah besar adalah apabila mesin basuh rosak. Apatah lagi jika saiz ahli keluarga adalah besar. Perkara ini berlaku baru-baru ini di rumah ku. Isteri memberitahu bahawasanya mesin basuh tidak hidup langsung. Maka aku pun menggunakan kepakaran serta ilmu yang ada untuk mengenalpasti apakah masalahnya. 

Sob..sob...tiada denyutan nadi langsung

Setelah dicongak darab bahagi tolak campur, serta bantuan dari sahabatku pomen yang otai Mr Fairul Azizi....maka kesakitannya telah dikenalpasti. Soheh bahawasanya sakit mesin basuh Samsung Fully Automatic 7.0kg WA91U3 yang tidak boleh hidup langsung ini adalah PCB nya rosak.

Maka pergilah mencari spare-part yang berkenaan di kedai yang berkenaan....

Sesambil itu, baju yang telah dihimpun dibawa berkelah di kedai dobi layan diri...kihkihkih...

Kemain seronok tentera-tentera aku...

Ok, spare-part yang ditempah khas sudah sampai...yelah, kalau kat KL mudah sikit nak cari spare-part macamni. This is Kuantan....up to 300km to KL...kehkehkeh.

Spare-part dah ada....pasang...godek-godek..YES !!!!! Hidup !!! Alhamdulllah !!!

Tu diaaaa....dah ada lampu

Actually selain dari PCB board nye, aku juga telah menggantikan water inlet valve, kepala paip dan salur paip nya sekali... Untuk masukan yang lebih lancar berbanding yang lama...macam iklan pulak.

Mesin ini sebenarnya dah berumur lebih sembilan tahun....see.....

Selepas kisah ini menular dari tingkap ke tingkap...banyak jugalah soalan-soalan yang aku hadap, dan masalah-masalah mesin basuh yang selesaikan....ade kederat aku bikin lah...hehee

Oklah...adios amigos brabus....

Tuesday, 18 October 2016

Tandas Terlajak Canggih

Tempohari aku melalui sebuah lebuhraya... Rasa penat menakluki diri dan ingin berehat seketika... Aku pun berhenti di sebuah hentian di lebuhraya berkenaan. Hentiannya tidaklah besar...

Aku pergi ke tandas lelaki untuk qada hajat. Tiba-tiba aku rasa macam sesuatu yang pelik bila memasuki ruang tandas kerkenaan....

Adakah aku menemui... makanan? orang? bayi? seluar dalam? bra? mahupun kondom?



Apa dia???

Tu dia.... pertama kali dalam hidup aku jumpa tandas untuk kegunaan awam yang mempunyai kepala paip yang cukup tinggi. Kiranya pengguna kena berdiri sedikit baru sampai nak buka paip tu....

Adehhhhh....hebat sungguh orang yang merekabentuk tandas ni.....

Kasa kecewa ada...kelakar pun ade....

Korang tau kat mana ni? Hehehee....

Monday, 17 October 2016

Senarai Yang di-Pertuan Agong Malaysia (YDPA)



Senarai Yang di-Pertuan Agong (YDPA) Malaysia dahulu sehingga sekarang


Yang di-Pertuan Agong
Nama Yang di-Pertuan Agong
Negeri
Tempoh
Pertama
Almarhum Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad
Negeri Sembilan
31.08.1957 - 01.04.1960
Kedua
Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Ibni Almarhum Sultan Alaiddin Sulaiman Shah
Selangor
14.04.1960 - 01.09.1960
Ketiga
Almarhum Tuanku Syed Putra Alhaj ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail
Perlis
21.09.1960 - 20.09.1965
Keempat
Almarhum Sultan Ismail Nasiruddin Shah Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin
Terengganu
21.09.1965 - 20.09.1970
Kelima
Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah
Kedah
21.09.1970 - 20.09.1975
Keenam
Almarhum Sultan Yahya Petra ibni Almarhum Sultan Ibrahim
Kelantan
21.09.1975 - 29.03.1979
Ketujuh
Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri'Ayatuddin Al-Mu'Adzam Shah
Pahang
26.04.1979 - 25.04.1984
Kelapan
Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail
Johor
26.04.1984 - 25.04.1989
Kesembilan
Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah
Perak
26.04.1989 - 25.04.1994
Kesepuluh
Almarhum Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman
Negeri Sembilan
26.04.1994 - 25.04.1999
Kesebelas
Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj ibni Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj
Selangor
26.04.1999 - 21.11.2001
Kedua Belas
Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail
Perlis
13.12.2001 - 12.12.2006
Ketiga Belas
Sultan Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah
Terengganu
13.12.2006 - 12.12.2011
Keempat Belas
Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah
Kedah
13.12.2011 - 12.12.2016
Kelima belas
Sultan Muhammad V
Kelantan
13.12.2016 -



Selepas kitaran pertama sembilan Yang di-Pertuan Agong (1957-1994), aturan menurut Pemerintah negeri boleh (tetapi tidak semestinya) menurut kitaran yang telah digunakan sebelum itu, iaitu:
  1. Negeri Sembilan
  2. Selangor
  3. Perlis
  4. Terengganu
  5. Kedah
  6. Kelantan
  7. Pahang
  8. Johor
  9. Perak