Wednesday, 28 September 2016

Masjid Al-Muktafi Billah Shah Kuala Terengganu

Perut sudah lapar... badan sudah penat... kerja sudah selesai... mari kita cari makan tengahari. Akupun menuju ke kawasan Pantai Batu Burok untuk mencari jika ada gerai atau kedai yang boleh aku singgahi...

Alhamdulillah... aku ternampak sebuah gerai tepi jalan yang kelihatan agak ramai pelanggannya. Akupun mencari parking yang bersesuaian. Alhamdulillah dapat tempat redup bawah pokok.

Tak banyak cerita ambil nasi, lauk, sayur, air....kira semua RM6.80

Tengah menjamu selera tu terpandang bangunan yang ada disebelah.... Mesjid rupenye!!

Cantik sangat la ni... Zohor pun dah dekat. Maka selesai makan dan bayar akupun melangkah memasuki perkarangan Masjid berkenaan.

Pandangan sisi masjid

Masjid ini bernama Masjid Al-Muktafi Billah Shah Kuala Terengganu. Ataupun juga dikenali sebagai Masjid Ladang. Pasal apa orang panggil Masjid Ladang? Sebab sebenarnya ia terletak di Kampung Ladang.

Sejarah ringkasnya ia mula dibina pada tahun 1981 dan siap pada 1984. Ia dibuka secara rasmi pada September 1984 oleh Almarhun Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.

Lokasi pertama...cari tandas.... Tandas OK, memuaskan, boleh pakai tapi takdelah sampai tahap boleh baring dalam tu..

Masjid ini memang indah dan agak unik rekaannya. Sebelum memasuki dewan solat utama, ada kaunter khas untuk pengawal yang bertugas. Terdapat mesin derma Bank Islam yang mana pengguna hanya menggunakan kad ATM untuk menderma....canggih!

Tiba-tiba mata terpandang pada satu sudut...."makanan percuma". Owh... ada pihak tertentu yang menyediakan makan secara percuma. Patutlah tadi di tepi masjid tu ramai yang kelihatan sedang makan nasi bungkus.

Makanan percuma!

Memasuki ruang solat utama... Memang besar ruang solat ini. Aku menjangkakan satu saf boleh memuatkan tidak kurang 50 jemaah. Ditepi-tepi masjid ada ruang-ruang yang agak unik. Terdapat juga Maktabah ataupun perpustakaan di dalam masjid ini. 

Mata tiba-tiba tertarik dengan satu paparan di dinding hadapan ruang solat. Ada "countdown" untuk waktu iqamah...Umak ai...canggih canggih canggih.

Nampak tu tengah countdown??

Solat macam biasalah....takdelah dengar bacaan imam sebab solat Zohor kan....

Habis solat...memang hebat cara bersalaman orang kat sini...salam erat dan mata bertentang mata! Ini barulah ada roh nye ketika bersalam !!

Alhamdulillah.... semoga masjid ini terus menjadi pusat penyebaran syiar Islam

Wednesday, 21 September 2016

Hard Disk Drive (HDD) From Inside



1. Cover
Bahagian yang menutup bahagian-bahagian dalaman HDD

2. Base Casting

Diperbuat dari logam solid bercetak. Digunakan untuk meletakkan bahagian-bahagian dalaman HDD. Cukup berat dan kalau jatuh ke kaki memang.....

3. Platter/Disk
Berupa piring magnetic berbentuk bulat. Bahan yang sering digunakan adalah almunium atau kaca dan campuran seramik.

Desktop biasanya menggunakan platter bersaiz 3.5 inch manakala laptop pula bersaiz 2.5 inch (ukuran diameter).

Platter inilah storan penyimpan data yang anda lihat seperti 100 GB, 500 GB ataupun 1 TB. Setiap 'platter' mampu menyimpan data pada kedua-dua bahagian (both side), dan memerlukan 2 'head' untuk mengimbasnya. Jangan terkejut jika 1 TB HDD mempunyai sehingga 4 keping platter di dalamnya!

4. Spindle Motor
Merupakan ‘high-speed motor’ yang memutarkan ‘Platter’ pada halaju yang cukup tinggi. Kebanyakan desktop hari ini dilengkapi HDD berkelajuan 5400 RPM (Revolutions per Minute) atau 7200RP. Ada juga yang mencapai 15,000 RPM (.

Semakin tinggi RPM maka semakin tinggi kelajuan hard disk. Contohnya:

5,400 RPM HDD mempunyai sequential performance 75 MB/s dan random performance 65 IOPS

7,200 RPM HDD mempunyai sequential performance 100 MB/s dan random performance 90 IOPS

*Sequential performance (untuk pemindahan file) dan random performance (untuk menjalankan program dan multitasking)

5. Actuator Arm
Bagian dari harddisk yang berfungsi sebagai lengan mekanik yang menggerakkan head untuk membaca atau menulis data pada ‘platter’ (cakera magnetic). Bahan yang selalunya digunakan adalah kepingan logam yang kuat tapi sangat ringan sehingga mudah untuk digerakkan.

Agak-agak kalau 1 TB HDD ada berapa ‘actuator arm’ ye?

6. Actuator
Berupa blok logam yang bersifat magnetik yang di dalamnya terdapat motor penggerak lengan mekanik. Terdapat 2 magnet yang mempuyai keupayaan yang cukup tinggi.

7. Slider & Head
Terletak dihujung ‘actuator arm’ yang berfungsi untuk membaca dan menulis data pada ‘platter’.

8. Ribbon Cable
Berupa kabel tipis yang menghubungkan head (dari actuator) ke papan logic

9. Circuit Board
Papan rangkaian elektronik untuk mengoperasikan hard disk.



Psss....kalau salah tolong ajarkan...saya tulis base on knowledge and previous experience...

Monday, 19 September 2016

Kemalangan Alza dan Perdana di Sekinchan Selangor 19 September 2016

Tarikh/Hari : 19 September 2016 / Isnin pagi

Lokasi : Jalan Klang - Teluk Intan, Taliair 4, Sekinchan Selangor (berhampiran premis Padiberas Nasional Berhad (BERNAS)

Kenderaan : Proton Perdana & Perodua Alza

Mangsa :

Alza: Pemandu - Mohd Faizuri Ibrahim (33) meninggal dunia.

Perdana: 

Pemandu Anuwar Daud (33) cedera
Isteri Norazila Kamarudzaman (28) cedera, 
Anak no. 1 & 2 kritikal
Anak no. 3 cedera
Anak no. 4 Nur Qaireen Khalisya Mohamad Anuwar (Bayi meninggal)

Takziah untuk mereka yang kehilangan ahli keluarga. 

Sinopsis pendek: Pemandu Alza hilang kawalan lalu terbabas dan merempuh Proton Perdana yang datang dari arah bertentangan. Waktu itu hujan agak lebat

Al-Fatehah buat Arwah Cikgu Faizuri SMK Dato Haron Tanjung Karang dan bayi kepada En Anuwar JPS

















 Pemandu Alza - berbaju biru

Pemandu Perdana yang cedera


Sumber gambar: Whatsapp, FB I Love Sungai Besar, Bomba & Penyelamat Sekinchan, Amy Black Sepet, Alang Gsr, Koo Tan Bo

Friday, 9 September 2016

Pemandangan Awan Ganjil di Kuantan 8 September 2016

Semalam....petang hari 8 September 2016 hujan turun disekitar kuantan dengan sesetengah kawasan agak lebat.

Rupa-rupanya...ada kejadian awan yang agak aneh bila dipandang di awan... Berikut adalah antara gambar-gambar yang dierolehi...

Dari atas jejantas Permatang Badak 




Allah Maha Mengetahui...

Saturday, 20 August 2016

Tarikh Majlis Konvokesyen Universiti Awam 2016

TARIKH MAJLIS KONVOKESYEN UNIVERSITI AWAM 2016

UPSI : 20-24 Sept
UMK : 24-27 Sept
UTHM : 08-10 Okt
UM : 15-18 Okt
UNISZA : 22-24 Okt
UTM : 22-24 Okt
UNIMAP : 22-25 Okt
UPM : 22-25 Okt
UITM : 22-27 Okt
USM : 24-27 Okt
UPNM : 26 Okt
UKM :  5-8 Nov
UIAM : 5-7 Nov
UUM : 12-16 Nov
UTeM : 14-15 Nov
UNIMAS : 14-17 Nov
USIM : 19-21 Nov
UMP : 19-21 Nov
UMT : 19-21 Nov
UMS : 26-28 Nov


Tahniah dan syabas kepda mereka yang akan bergelar graduan.

**Tertakluk kepada perubahan dari pihak universiti

Monday, 15 August 2016

Touch n Go Reload !


Sesudah subuh....golekan tayar memulakan perjalanan ke kampung halaman...

Semak baki kad Touch n Go...hmmm....kurang nih..nak kena topup ni...





Melintasi stesen minyak Petronas batu 12, tempat biasa untuk aku mengisi kad Touch n Go ni...tapi kali ini memutuskan untuk mengisi di plaza tol.

Sampai plaza tol Gambang...

"Kak nak topup!"

"Tak buka lagi encik...jam 10 pagi baru boleh topup"

Erkkk....pulakkkkk....ada waktu pulak ye??? Hadoiiiii....Jadi untuk alternativenya ambil la tiket tol

Singgah di Shell sebelah RnR Temerloh...

"Nak topup Touch n Go..."

"Maaf Encik, sistem offline lagi" jawab Bangla yang bertugas

Erkkkk....sekali lagi....memang kecewa sangat-sangat...

Meneruskan perjalanan....nak berhenti di hentian Lanchang.....sekali tengah renovation pulak...hadoiii....maka teruskan perjalanan...bayar tunai di tol Karak... exit ke Karak mencari gerai untuk sarapan...hehee...lupa sekejap kekecewaan Touch n Go.

Baki dalam kad tu sebenarnya cukup untuk tol Bentong dan Gombak..cuma kalau nak tambah dengan LPT punya tak cukup la...so aku teruskan perjalanan....sebab baki tadi cukup maka aku tidak mencuba nasib di lorong reload di tol Bentong...

Ada urusan "qada' hajat"di hentian Gombak...berhenti sekejap...sekali ada pulak mesin reload Touch n Go yang macam mesin ATM tu... aku kalau nak reload pakai mesin ni agak was-was sikit...sebab kalau mesin tu telah duit dan tak memberikan hasil yang diharapkan bukan ke haru....aku pernah tengok satu brother tu nak topup kredit henpon pakai mesin macam tu dulu...duit telan...topup tak dapat...puiii

Aku cuba la juga sebab dah 2 kali kecewa...So aku cuba mesin itu dengan menyemak baki dahulu sebagai langkah berjaga-jaga adakah mesin itu ok atau tidak. Ok...mesin memberikan jumlah yang betul.. Ok maka bermulalah 20 saat yang begitu pantas untuk aku topup kad tu...

Dan akhirnya....BERJAYA !!! Yahoooooooo.... cuma aku tak melompat-lompat je kat situ... Hahahaaa

Mesin itu sangat membantu...cuma pengguna perlu bersedia dengan kad dan duit sebab dia ada sediakan timer, kena ikut timer tu....sebelum guna ada pesanan-pesanan dari mesin tu seperti kalau duit kena telan tapi topup tak dapat dan lain-lain...

So....kekecewaan aku dah terubat....

Home sweet home...........


Tuesday, 12 July 2016

Catatan Raya 2016

Cuti Hari Raya Aidlfitri tahun 2016 agak panjang bagi kebanyakan orang...9 hari tu... bermula dari 2 Julai sehingga 10 Julai 2016...

Aku memulakan golekan tayar untuk pulang ke kampung halaman di Sungai Besar sesudah Subuh 27 Ramadhan 1437. Menelusuri Jalan Gamabang - LPT1 - Karak - Gombak - MRR2 - Selayang - Rawang - LATAR - Exit Puncak Alam ikut jalan lama - Ijok - UNISEL/Tiram Jaya - Potong Kebun Sawit - Jalan Tepi Terusan a.k.a Jalan Khir Toyo - Sampai kampung halaman...

Nampak macam complicated kan laluan aku? Tak apalah jauh.. Itulah demi kelancaran perjalanan dari tersengguk dan maki-maki dalam kesesakan... Selagi ada alternative...kita gunakan...

2 hari bertapa kat Sungai Besar, sempat jugak la mengasah skill mengopek kelapa yang dah berkarat ..kahkahkah. Kunjungan ke Pasar Basah @ Market Sungai Besar juga menampakkan ada peningkatan harga bahan mentah... Kerang? Kerang biji RM7/kilo. Kerang plastik / dah siap kopek RM14/kilo.

Isnin aku menggolekkan tayar ke destinasi seterusnya...Kajang. Jalan Sabak Bernam - Kuala Selangor - Meru - Setia Alam - SKVE - Kajang semuanya lancar. Tiada kesesakan!!

Selasa.. berkunjung ke Pasar Basah nak beli bahan untuk buat Lodeh... Gerai yang paling top, hangta, laris, berbaris adalah gerai yang menjual santan... mujur aku dah bawak kelapa dari kampung maka tak payah la aku nak turut masuk barisan...parut sendiri je la...gerai yang jual ayam agak suam-suam je pelanggan...siap panggil-panggil pelanggan lagi..

Waktu yang sama..cerita sebaliknya berlaku di Market Sungai Besar. Ramai yang mengeluh kerana tak dapat beli kerang mahupun ayam. Kehabisan stok!!! Sampai Kuala Selangor kehabisan stok katanya... Pehhh...

Kerang biji pun berubah harga dari RM7 kepada RM10/kilo. Kerang siap kopek pun naik jadi RM16/kilo..

Raya pertama...raya kat umah mertua..Solat Sunat Aidilfitri di Surau Al-Ehsan... Pastu gi raye kat umah sedara..

Khamis... return back to Sungai Besar..ikut jalan biasa sahaja... Alhamdulillah hanya ada sedikit kesesakan biasa di Pekan Tanjung Karang..boleh bertahan..Maka berayalah di rumah saudara mara dekat kampung hari itu...

Jumaat... jauh sikit... Kampung Tebuk Mufrad aje... Terjumpa pulak Fathudin dengan Wak Toha (ex-Telekom Sabak). Singgah Solat Jumaat dia Masjid Badli Shah Parit 6. Memang pack giler sebab ramai orang balik kampung.. Ada juga yang balik sebab tak dapat tempat nak solat

Sabtu... Kenduri perjumpaan waris-waris Mat Saman... kali ini tak ramai yang dapat hadir atas urusan masing-masing... Kari kambeng tu power la Pak Din dan Pak Su

Sabtu petang... Back to Kajang... ingat nak ikut jalan biasa...sekali sampai simpang Sungai Sireh dah jemm.... maka mengambillah alternativ jalan Khir Toyo...hehee... masuk Ijok - Jalan lama - Guthrie - SKVE - Kajang

Sempat lagi ziarah rumah Abang Long malam tu...

Ahad... lebih kurang jam 10 pagi memulakan perjalanan ke Kuantan... MRR2 ok! Sampai susur keluar MRR2 ke tol Gombak tiba-tiba jemm... Apadahal? Rupenye ada En Baju Putih tahan kenderaan... ok..done

Tol Gombak nampak agak lengang dari kedua-dua arah... rasa macam tak percaya kerana biasanya yang dari pantai timur tu sesakkkk

Gombak to Kuantan jalan clear...arah sebaliknya (pantai timur to KL) bermula dengan ceria di tol Gombak...tapi kisah ngeri terpampang bermula di Bukit Tinggi... sedikit demi sedikit..panjang nye jemmmm...kasian orang yang nak balik ke KL...setakat tengahari Ahad tu, jemm bermula dari hentian Lanchang sehingga Bukit Tinggi... korang boleh bayangkan berapa KM tu? Berapa lama nak sampai? Jemm dari tol Karak tu bersambung dengan tol Bentong...aduhai..


Tol Karak menuju Bentong

Sebelum memasuki tol Karak

Susur keluar ke tol Gambang dari arah Kuanran, Kemaman

Sampai exit Gambang ada kesesakan bagi mereka yang dari arah Kemaman/Kuantan yang nak masuk ke Gambang... Malam tu katanya lebih teruk... Sampaikan jalan Gambang Kuantan tu jemm kat hot area iaitu lampu isyarat simpang 3 Jalan Pancing/Jaya Gading...panjang jugak..ada yg tersekat 30 minit...jam 10 malam pun tak reda lagi...

Penat...tido je la...

Senin kije....bye

Thursday, 23 June 2016

Sambal Kerang Oh Kerang

Sambal kerang? Meleleh air liur bagi kipas susah mati sambal kerang ni...hahaha

Soalan ku.... berapa harga kerang ditempat kalian?

Hujung minggu memang rutin ku untuk mengunjungi pasar pagi Jaya Gading Kuantan... itu sahaja pasar paling besar dan dekat dengan istana hinggap ku... Naik CT100 boleh selit-selit parking depan gerai... Kalau naik kereta panjang nak pikir...

Oklah...back to the story... Rasa teringin nak makan pulut... Aku suka makan pulut menurut hierarki dangan:

1. Ikan wadik
2. Sambal kerang
3. Sambal bilis
4. Kari
5. Rendang

Hahaaa....orang kate....pelik benor selera ko....hahaha

Oklah...aku nak cari kerang... Jumpa satu gerai yang jual kerang, tu pun tak banyak nampak stoknye. Saja tanya berapa harganya.... Ce teka ce teka berapa agak-agaknya ye?

Satu kilo RM10.00 sahaja bang....

Erkkk....sudah RM10 sekarang??? "Takpeah bang...saya jalan dulu"... Jumpa pulak gerai yang jual kerang segera yakni kerang dah kopek la... RM20 bang satu kilo...

Sebab teringin sangat maka aku beli la yang instant tu sikit...dalam 200g la kot...

Tapi aku nak citer la kan... kerang berkulit tu dengan kerang instant memang jauh rasanya... Kerang instant ni ianya agak liat sedikit dan rasa manis kerang tu memang dah macam tak ada dah... Maksudnya kerang segar berkulit tu jugak yang nombor 1 wehhhh...


Berapa harga kerang ditempat kalian???

Mungkin harganya akan mencanak lagi pada 30 Ramadhan ini???



Thursday, 19 May 2016

Tanam Halia... Tuai Halia

Tanam halia.... Alhamdulillah yang dituai pun namanya halia....

Syukur kepada Mu ya Allah kerana mengurniakan tanaman yang baik ini...

Halia muda bagus untuk dibuat minuman







Berbudi pada tanah....walau se-pasu...InsyaAllah ada pulangan yang baik

Tuesday, 15 March 2016

Sani Roti Canai Pasar Bandar Baru Bangi

Dulu-dulu... bila nak makan roti canai di Bandar Baru Bangi apelah susah bebenor nak cari kedai roti canai yang sedap pada tekak ni.. Pusing-pusing kedai mamak jugak..

Rupa-rupanya...di Pasar Bandar Baru Bangi, tempat aku selalu shooping ikan ayam sayur tu ada kedai roti canai... Namanya Sani Caterer atau lebih dikenali dengan nama Sani Roti Canai.

Kedainya berada dipenjuru..."L Conner".. Tengah-tengah oder tu sembang-sembang sesambil dia menebar roti rupenye "Kulaan" En Sani ni....hahaha....han napatiak... haloi hajak banua nih...jom kulaan baratan kakadai angah Sani nih..

Bkan roti canai sahaja yang ada... lempeng kelapa.. kuih mueh... aneka nasi pun ada... pendek kata menu sarapan pagi lah yang dijual disini...

Roti canai frozen pun ada... aku selalu gak beli yang frozen ni buat stok kt rumah...


Senarai Harga Roti Canai dan Lempeng


Kulaan nireng...napa takuriheng...singgah-singgah




Apamacam? Dah rasa meh la kongsi cerita...kat mana? Pasar Basah Bandar Baru Bangi lah... Kalau pergi Masjid Al-Umm atau Darussyifa' tu dah memang dekat sangat...

*Semua gambar diambil ketika kedai ni tutup hari cuti.. jgn marah ye angah sani..hehee