Monday, 8 April 2019

DIY Tukar Saluran Singki

Segmen DIY kali ini ialah menukar saluran singki di rumah.

Di rumah biasanya ada 2 jenis saluran bawah singki iaitu bersaiz 32mm (biasanya jenis singki basuh tangan..gosok gigi..singki dapur besi yang biasa) dan bersaiz 40mm (jenis singki dapur yang besar sikit)

Singki dapur rumah aku tak pakai bottle-trap.... aku cuma pakai flexible hose je...jangan kondem sebab ape aku tak guna bottle-trap ye... hihii...

Aku punya felxible hose ni bocor... yelah dah 7 tahun guna... maka sampai ajalnya..

Senang je kerjanya... pergi kedai beli yang baru... pastikan saiznya betul samaada 32mm atau 40mm... aku punya ni 40mm...



Balik rumah buka penyambung pada singki... dan cabut je bahagian bawah tu... pastikan tadah bekas kot-kot ada air meleleh.. pastu pasang je la yang baru... cuba test try tengok ada tak air meleleh... kalau ada maka kena adjust sikit...



Ok... semoga bermanafaat dan selamat mencuba!

3 comments: