Thursday, 9 April 2015

Resepi Kari Kambing Mudah

Disebabkan aku teringin nak makan kari kambing...maka aku pun cubalah masak sendiri... masak kari kambing sempoi-sempoi saja...

Bahan-bahan: (sukatang kurang lebeh la...)

  • Daging kambing 1 kg (ada tulang sikit-sikit pun ok)
  • Sebungkus rempah kari kambing
  • Kayu manis - sebatang
  • Bunga lawang - 3
  • Cengkih - 5
  • Buah pelaga - 5
  • Bawang merah - 5 biji - hiris
  • Bawang puteh - 3 ulas - hiris
  • Halia - 2 inci
  • Daun kari - 1@2 tangkai
  • Kentang - 1@2 biji
  • Santan kelapa - sebiji@ secukup rasa anda
  • Garam
  • Minyak
  • Air


Bahan pilihan tambahan:
  • Daun limau purut - 4 helai


Cara menyediakan @ memasak:

  • Basuh bersih daging kambing dan tuskan kering
  • Bancuh rempah kari kambing tadi sampai pekat @ jadi pes (jangan cair pulak)
  • Panaskan minyak - tumis 4 sekawan sampai naik bau. Masukkan bawang merah, bawang puteh, halia dan daun kari tumis sampai naik bau
  • Masukkan rempah kari yang dibancuh tadi dan tumis dengan api yang perlahan@sederhana sampai pecah minyak - kacau selalu.
  • Masukkan daging kambing tadi dan gaul rata + tumis bersama rempah tadi seketika...agak-agak dalam 3-4 minit tu baru masukkan air - Masak sampai empuk
  • Kalau airnya mengering tambahkan air lagi...sampai masak la daging tu
  • Dah empuk masukkan kentang..
  • Kemudian masukkan santan (jaga-jaga kangan pecah santan pulak)
  • Garam jangan lupa secukup rasa....




Nilah hasilnya.....hehehee

1 comment:

  1. Nampak sedap, sayang saya tidak suka daging kambing.

    ReplyDelete