Wednesday, 2 November 2016

Masalah Remote Air-Cond: Tukarkan Darjah Celsius kepada Fahrenheit

Rata-rata penduduk di negara Malaysia menggunakan Darjah Celsius dalam kehidupan seharian. Fahrenheit kebiasaannya digunakan di dalam makmal sekolah, hospital dan tempat-tempat tertentu sahaja. Pastinya tidak di rumah masing-masing

English version : Click Here


Anda ada masalah alat kawalan penghawa dingin (air-conditioner remote control) yang mana paparannya menunjukkan suhu "Fahrenheit"? Anda mula tergaru-garu berapakan suhu sebenarnya dalam "Darjah Celsius"? 

Dan anda tak tahu bagaimana nak tukar Fahrenheit kepada Darjah Celsius pada remote tu? Ini caranya....... Senang je tu...

Contoh di sini adalah alat kawalan penghawa dingin jenis YORK. Tekan punat (+) dan (-) secara serentak. Paparan anda akan bertukar dari Fahrenheit kepada Darjah Celsius, dan juga boleh dari Darjah Celsius kepada Fahreheit. (*Mungkin berbeza untuk jenama/model yang lain)



Untuk model PANASONIC, pada ruangan TIMER, tekan punat (Ñ) selama 10 saat - paparan akan bertukar. (Yang ini manual Panasonic yang ajar)

Mudah kan? Kan? Kan?



Amacam?

25 comments:

  1. tq info yg berguna! baru tahu

    ReplyDelete
  2. tq cuak dah kite tadi.. heheeh tq

    ReplyDelete
  3. Awesome article, it was exceptionally helpful! I simply began in this and I'm becoming more acquainted with it better! Cheers, keep doing awesome! telecomando universale aria condizionata

    ReplyDelete
  4. Kalau jenama singer mcmna bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer tak pernah try bro.. mungkin sama kaedahnya

      Delete
  5. kalau sharp mcm mne ye..ank trtekan ape nth

    ReplyDelete
  6. terbaik tuan..terima kasih atas tunjuk ajar tuan

    ReplyDelete
  7. Saya guna nasihat York atas Acson remote, berjaya. Sgt membantu, terima kasih!

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Dah dpt ke cara nk tukar bro?aku pon sama jgk xleh tukar lg

      Delete