Monday, 18 March 2019

Resepi ayam goreng ala-ala KFC mudah ringkas

Resepi ayam goreng ala-ala KFC mudah ringkas

Sejak dua menjak ni harga barang memang nampak ketara naik.. dulu pun harga naik tapi sekarang mamang naik kaw-kaw punye.. nak makan KFC pun harga dah naik... So alternative nya ialah goreng sendiri ayam la kat rumah... 

Bahan-bahan macamanapun nak kena beli jugak ye... jangan curik pulak...



Bahan-bahan ayam goreng ala-ala KFC yang simple..ringkas..mudah..

1. Ayam untuk digoreng.. aku guna 10 ketul yg dipotong agak kecil sebab cepat nak masak.. contohnya kalau drumstick, tight tu potong dua..tapi ikut korang la kan sebab tekak korang..

2. Tepung Bestari... aku guna Campuran Tepung Goreng Rangup Serbaguna Bestari. Boleh pilih yang ASLI atau HOT & SPICY... ikut tekak korang la.. 

3. Telur ayam - sebiji

Cara-cara penyediaan dan masak ayam goreng ala-ala KFC yang simple..ringkas..mudah..

1. Potong ayam... basuh bersih-bersih... tuskan... ketepikan sekejap

2. Tuang dalam 2 ke 3 sudu tepung Bestari dalam ayam tadi (tak payah letak garam la...dah masin...tp ikut tekak korang la..).. gaul-gaul..gaul-gaul sebati tepung dengan ayam.. perap seketika...30 minit ke..sejam ke...ikut tahap kesabaran

3.Panaskan kuali...masukkan minyak secukup rasa tenggelam ayam 

4. Tuang tepung Bestari dalam bekas lain yang kering...agak-agak... untuk kita salut ayam nanti

5. Pecahkan telur.. pukul.. dan tuang dalam adunan perapan ayam tadi... gaul-gaul skit (nak kasi ayam tu basah supaya senang salut dengan tepung nanti)

6. Ambil seketul ayam... masukkan dalam adunan tepung kering tadi...golek-golek sampai puas hati tersalut semua... masukkan terus dalam kuali...pastikan minyak dah betul-betul panas suapaya hasilnya puas hati. Ulang untuk ketulan yang lain sehingga agak-agak penuh kuali. Jangan penuh sangat yeeeee.

7. Golek-golek dalam kuali sesekali sehingga ayam masak... api jangan kuat sangat ye kang rentung ayam

8. Okeh...ulang untuk saki-baki ayam....

9. Okeh... enak dimakan begitu saja... atau bersama sos..bersama yang disayang.. cheewah!

Okeh... Selamat mencuba!!! 

1 comment: