Sunday 29 June 2014

The Making Of Sambal Kentang

Bulan puasa.... antara juadah yang menarik dan menggiurkan adalah sambal kentang. Jadi hari ni aku buatlah satu hidangan sambal kentang + ikan bilis + tempe. Buat banyak-banyak lepas tu simpan dalam bekas. Boleh tahan untuk beberapa hari...yeahhh!!! Sangat sesuai dimakan ketika berbuka dan membangkitkan selera ketika sahur. Jangan makan siang-siang tau....


Bahan utama... Kentang, tempe, ikan bilis, bawang merah, bawang putih, garam, asam jawa/asam keping, gula, cili kisar....


Tempe, kentang dan ikan bilis goreng garing-garing la dulu...

Tumis bawang merah, bawang putih, cili kisar sehingga pecah minyak... masukkan gula... masukkan air asam (pekat..jgn cair sangat)... masak sampai agak pekat. Masukkan bahan yang telah digoreng tadi, kacau..gaul sehingga rata/sekata. Biar kering...


sssTaraaa.....dah siap..buleh makan dah...jom!

No comments:

Post a Comment