Wednesday, 15 October 2014

Tapai Banjar


Suahkah nireng makanan nih? Amun bujur Banjar masti suah pang. Nih ngarannya tapai. Ilah tapai hubik, tapai baras bat urang lain. Taga tapai banajr nih lain dari yang lain.

Bat urang warnanya putih... yang nginih warnanya hijau. Diulah dari baras pulut. Mapa jadi hijau? Ada banyu lapaian nya... Jangan takajutlah banyu lapaian nya adalah daun kato (tuh jadi hijau), cabai parawit awan sahang. Imbah pulut tadi di kukus...di kapal kapal haloi haloi...lapai dangan banyu lapaian tadih. Lagi sadap pundut dangan daun...daun kaladi kah..daun apakah....jangan daun tarup sudah...hehehee...

Imbah tuh patak jauh jauh babarapa harik...amun sampai mandingur baunya lagi sadap..hahaha...3-4 hari jadi am...masak dah

Dah masak hingkat dah ditungap....kada mangulih kanan kiwa lagi pang...kawanan gin kada ditinggali...hihihii...



Napa kukuriheng?

6 comments:

  1. makan tapai yang disimpan dalam peti sejuk lagi sedap rasanya..

    ReplyDelete
  2. Memang sedap makan kalau sejukkan dalam peti ais...hehehee

    ReplyDelete
  3. Mintak share lah...ayat2 banjar nie..hagan kawanan dan kekulaan di group wasap nih..

    ReplyDelete
  4. Mintak share lah...ayat2 banjar nie..hagan kawanan dan kekulaan di group wasap nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayuhak angahnyak...share...mun tida hilang banjarnya kainak...

      Delete