Wednesday, 25 December 2013
Dapur dK : Cara Mudah Masak Sup Tulang
Ahaaa...hari cuti mari kita masak-masak. Hari ini kita masak resepi sup tulang yang mudah dan sedap. Dah namanya mudah..pasti ada yang dah siap sedia resepinya. Yaa... ini resepi mudah masak sup tulang yang sedap
Bahan-bahan:
- Tulang lembu, daging lembu (dalam 1kg)
- Bawang merah 5 biji
- Bawang putih 3 biji
- Halia dalam 1 inci
- Bunjut sup tulang 1 (beli kt kedai je)
- Bunga lawang 2
- Kayu manis 1
- Bunga cengkih 2
- Buah pelaga 2
- Daun sup 2 tangkai
- Buah kurma 2 biji
- Minyak masak, garam
** (kalau beli bunjut dah siap kat kedai, dah siap bunjut dan 4 sekawan tu...lagi express)
Cara masak sup tulang:
- Basuh bersih-bersih tulang dan daging. Hiris daging jangan nipis sangat jangan tebal sangat. Kalau tak mau daging pun boleh..tulang saja
- Bawang merah, bawang putih..hiris..Tak mau hiris kisar je la..
- Panaskan air dalam periuk (agak-agak 3 liter)..bila dah menggelegak masukkan tulang.
- Ambil kuali lain, masukkan minyak..tumis bawang yang dihiris/kisar..kemudian tumiskan daging yang dihiris sampai agak-agak kering air daging tu.
- Kemudian masukkan semua tumisan tadi dalam periuk yang berisi rebusan tulang.
- Masukkan bunjut sup dan halia (ketuk)
- Dalam 1/2 jam lepas tu masukkan kurma tadi (antara rahsia untuk bagi lebih manis dan empuk). Kalau ada kentang boleh masukkan juga. Nak gantikan kurma dengan gula batu pun boleh
- Tunggu sehingga masak. Sebelum masak masukkan garam secukup rasa anda..
- Dah siap boleh hidang dan taburkan daun sup.
Sekian...selamat mencuba !!!
Sedap bagitau kawan..tak sedap bagitau sayaaaa
Psss...kalau anda guna periuk tekanan (pressure cooker) masa memasak lebih singkat. 1 jam 15 minit dah boleh makan
nampak sgt sedap. Anak saya sgt suka makan sup.
ReplyDeletebuleh cuba dahulu...kadang kala pengalaman membantu kita mengubahsuai resepi yang kita cuba...selamat mencuba
Delete